căsuțadededepoveste

căsuțadededepoveste

This image for Image Layouts addon

distanță 1,7 km Cetatea Neamț

distanță 1,7 km
Cetatea Neamț

Cetatea Neamț (cunoscută impropriu sub titulatura Cetatea Neamțului) este o cetate medievală din Moldova, aflată la marginea de nord-vest a orașului Târgu Neamț (în nord-estul României). Ea se află localizată pe stânca Timuș de pe Culmii Pleșului (numită și Dealul Cetății), la o altitudine de 480 m și la o înălțime de 80 m față de nivelul apei Neamțului. De aici, străjuia valea Moldovei și a Siretului, ca și drumul care trecea peste munte în Transilvania.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 1,9 km Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești

distanță 1,9 km
Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești

Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a copilărit povestitorul român Ion Creangă (1837-1889) în satul Humulești (astăzi suburbie a orașului Târgu Neamț) din județul Neamț. Datarea casei după cum se indică în LMI este 1833, ea fiind situată pe strada Ion Creangă nr. 8. Ion Creangă a locuit aici permanent de la naștere până în 1846, apoi cu întreruperi până în 1855. Casa memorială-muzeu se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț din anul 2004, având codul NT-IV-m-A-10763. Clădirea este o construcție din bârne de lemn, cu acoperiș din șindrilă. A fost locuită până în 1959 de descendenții familiei Creangă, fiind restaurată în 1937 prin grija lui Nicolae Iorga. Alte restaurări: 1960, 1975, 1988.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 450 m Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu Neamț

distanță 450 m
Casa Memorială „Veronica Micle” din Târgu Neamț

Casa memorială Veronica Micle a fost construită în anul 1834, din lemn și cărămidă, în cel mai autentic stil românesc, cu tindă și trei încăperi la stradă. Ea se află în vechiul centru al orașului Târgu Neamț, nu departe de Cetatea Neamț.Părinții Veronicăi Micle proveneau din zona Năsăudului. Tatăl Veronicăi, cizmarul Ilie Câmpeanu, a participat la Revoluția din 1848, murind la puțină vreme. Din cauza prigoanei austro-ungare, mama Veronicăi, Ana Câmpeanu, a trecut munții în Principatul Moldova împreună cu un fiu de numai doi ani și cu o fiică abia născută. Vernica Micle s-a născut la 22 aprilie 1850 la Năsăud. Ana Câmpeanu a cumpărat această casă din Târgu Neamț, la 10 august 1850, cu 100 de galbeni.eronia Micle a copilărit în această casă. În anul 1852, familia Câmpeanu s-a mutat la Iași. După ce s-a măritat la vârsta de 14 ani cu profesorul Ștefan Micle, Veronica venea deseori aici în vizită la mama sa. Îmbătrânind, mama poetei s-a călugărit la Mănăstirea Văratec și a lăsat casa fiicei sale.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 15,9 km Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”

distanță 15,9 km
Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”

Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” este un muzeu județean din Vânători-Neamț. Muzeul dedicat scriitorului Mihail Sadoveanu a fost înființat în 1964 - 1966 de către Muzeul Literaturii Române din București, cu sprijinul familiei Sadoveanu. Inaugurat în august 1966, este trecut în administrația Complexului Muzeal Neamț în 1970. A revenit în administrația Muzeului Literaturii Române din București la 1 ianuarie 1994. Scriitorul a locuit în clădirea actualului muzeu în perioada 1944 - 1961, fiind reședința sa de vară. Clădirea a fost construită în 1937 de către mitropolitul Visarion Puiu, cu destinația de palat arhieresc. După ce a devenit casă de oaspeți este pusă la dispoziția scriitorului Mihail Sadoveanu în 1944 și cedată spre folosință pe viață în 1949. Casa a fost donată statului pe timp nelimitat pentru a fi folosită ca muzeu. A fost restaurată între 1964 - 1966. Muzeul păstrează ambianța de epocă și expune obiecte memoriale: portretele părinților, portret și bust ale scriitorului, o icoană din secolul al XVIII-lea, o masă florentină, un șah de fildeș, pianul, sabia de samurai, obiecte de vânătoare și pescuit, cărți (Biblioteca roz - 75 volume, 61 ediții princeps); volume de documente istorice.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 12,7 km Casa memorială Alexandru Vlahuță

distanță 12,7 km
Casa memorială Alexandru Vlahuță

Casa memorială Alexandru Vlahuță de la Agapia este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Alexandru Vlahuță (1858-1919) în apropiere de Mănăstirea Agapia (județul Neamț). Casa a fost construită din lemn în anul 1885. Casa scriitorului Alexandru Vlahuță de la Mănăstirea Agapia se află pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț din anul 2004, având codul NT-II-m-B-10628.În anul 1880, după ce a rămas văduvă, sora lui Vlahuță, Elisabeta Străjescu (1850-1925), s-a călugărit la Mănăstirea Agapia. Zece ani mai târziu, în 1890, s-au călugărit și părinții săi cu numele de Elisabeta și Nectarie, apoi și un frate mai mic, cu numele de Mardarie.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 2,5 km Monumentul Eroilor din Târgu Neamț

distanță 2,5 km
Monumentul Eroilor din Târgu Neamț

Monumentul Eroilor din Târgu Neamț este un monument dedicat corpului de Vânători de munte ai Armatei Române și eroilor Primului Război Mondial.Monumentul amplasat la Târgu Neamț este situat în partea de nord-est a orașului, pe terasa creată în mod artificial în anul 1936, pe Culmea Pleșului. Orașul a fost ales pentru construcția acestui edificiu datorită faptului că aici, în 1916-1917, a fost fondat primul corp de Vânători de munte de către regele Carol al II-lea.Aflată la o altitudine de 491 de metri, cu aproape 100 de metri deasupra orașului, construcția poate fi remarcată cu ușurință de la depărtare.Monumentul-mausoleu a fost inaugurat la 29 iunie 1939, în cadrul unei ceremonii solemne la care a participat regele Carol al II-lea, prim-ministrul Armand Călinescu, precum și numeroși generali, ofițeri superiori ai corpului de armată al vânătorilor de munte și oficialități ale județului Neamț.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 5 km Băile Oglinzi

distanță 5 km
Băile Oglinzi

Băile Oglinzi (sau Oglinzi) este o stațiune pre-montană aflată în apropiere de orașul Târgu Neamțjudețul Neamț. Stațiunea Oglinzi este situată într-o microdepresiune din sud-estul Culmii Pleșului. Zona este cunoscută și ca Poiana Dăscăliței și se află la 480 de metri altitudine, la marginea unor păduri de brazi și foioase.Stațiunea dispune de un restaurant select, o terasă, un bar, locuri de joacă, 5 corpuri de vile și de un drum modernizat până în centrul orașului. Este unul dintre principalele obiective turistice din zonă.Izvoarele cu apă minerală din împrejurimi sunt folosite încă din anii 1850, când au fost analizate pentru prima oară.În 1888, prof. Petru Poni, a analizat chimic apele clorurosodice și a stabilit eficacitatea acestora pentru efectuarea unor tratamente balneare.Băile Oglinzi au fost date în folosință în 1893. La acea vreme, acolo exista o clădire pentru băi și dușuri și o alta numită Castelul Apelor, în care se aflau mașina de abur și două rezervoare.Apele terapeutice de la Oglinzi sunt clorurate, sodice, sulfatate, bromo-iodurate, cu o mineralizație totală până aproape de saturație și tratează.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 13 km Stațiune balneară, Bălțătești, Neamț

distanță 13 km
Stațiune balneară, Bălțătești, Neamț

Băile – care sunt situate la o altitudine de 475 m, sunt cunoscută pentru apele minerale cloruratesulfatateiodatebromurate cu o concentrație mare de săruri. Între factorii de cură se evidențiază, de asemenea, microclimatul specific zonei colinare, cu o circulație atmosferică moderată și fără temperaturi excesive. Aerul este bogat în ioni negativi, este ozonat, iar bioclimatul este sedativ, de cruțare.Apele minerale din stațiunea Bălțătești sunt indicate în tratamentul unor afecțiuni ale aparatului locomotor, afecțiuni vasculare periferice, afecțiuni ale sistemului nervos și ginecologice, precum și în afecțiuni asociate: respiratorii, dermatologice, endocrine și profesionale

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 23 km Parcul Natural Vânători-Neamț

distanță 23 km
Parcul Natural Vânători-Neamț

Parcul Natural Vânători-Neamț este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN (parc natural), situată în nord-estul României în nordul județului Neamț spre limita cu județul Suceava.Parcul natural Vânători-Neamț (30.818 ha) a fost înființat în anul 1999, urmând ca anul următor să fie declarat arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate). Acesta se suprapune sitului de importanță comunitară și ariei de protecție specială avifaunistică omonime și include trei rezervațiile naturale de interes național: Pădurea de ArgintCodrii de Aramă și Rezervația de zimbri și faună carpatină Dragoș Vodă.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 10,2 km Depozitul de armăsari Dumbrava

distanță 10,2 km
Depozitul de armăsari Dumbrava

Depozitul de armăsari Dumbrava (cunoscut pe plan local și ca „Grajdurile Măriei Sale” sau ca „Herghelia Regală”) este un depozit de armăsari cu rol fecundant situat în localitatea Dumbrava din județul Neamț. Armăsarii sunt destinați folosirii în stațiunile comunale de montă publică. Scopul existenței depozitului este atât cel al ameliorării cabalinelor din marea creștere, cât și cel al promovării cailor de rasă prin intermediul echitației.Depozitul propriu-zis a fost înființat în perioada 1900-1904 ca Depozit de Remontă al Armatei, fiind administrat de către Domeniile Regale. Construcția a fost asigurată de către meșteri italieni. În fiecare dintre cele șase grajduri se afla un pluton de 25 de cai pentru trupă și 2 pentru ofițeri, existând și câte o cameră în care stăteau soldații. Inițial caii stăteau împreună, fiind legați cu lanțuri, pentru ca ulterior să se construiască boxe individuale. În perioada maximă de dezvoltare, depozitul avea la dispoziție 1.463 de hectare de teren agricol, lucrate cu ajutorul a 74 de perechi de boi. În 1956 au mai fost construite două grajduri.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 12,3 km Mănăstirea Agapia

distanță 12,3 km
Mănăstirea Agapia

Mănăstirea Agapia (denumită și Mănăstirea Agapia Nouă pentru diferențiere de Schitul Agapia Veche) este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată pe valea pârâului Agapia, la o distanță de 9 km de orașul Târgu Neamț. Ea se află amplasată în mijlocul unei păduri, la o distanță de 3 km de satul Agapia (județul Neamț). Este una dintre cele mai mari mănăstiri de maici din România, având 300-400 maici și aflându-se pe locul doi ca populație după Mănăstirea Văratec.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 13,7 km Mănăstirea Văratec

distanță 13,7 km
Mănăstirea Văratec

Mănăstirea Văratec este o mănăstire ortodoxă de maici din România, situată într-o poiană de la poalele munților, în satul Văratec din comuna Agapia (județul Neamț), la o distanță de 12 km de orașul Târgu Neamț și la 40 km de municipiul Piatra-Neamț. Este cea mai mare mănăstire de maici din România, aici viețuind peste 400 maici.

Mănăstirea a fost fondată în anul 1785 de către schimonahia Olimpiada, împreună cu duhovnicul Iosif. În această lucrare, maica Olimpiada a fost sfătuită și îndrumată de Paisie Velicicovschi, starețul Mănăstirii Neamț. Trecută sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, Mănăstirea Văratec a devenit mănăstire independentă în anul 1839.

Ziduri masive din piatră închid o incintă unde se află Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (biserica principală), stăreția și clădirile administrative (aflate în clădirile de pe latura nordică a incintei) și Muzeul mănăstirii, unde fusese anterior Atelierul "Regina Maria" (aflat în clădirea de pe latura sudică). Incinta monahală este înconjurată de satul mănăstiresc, alcătuit din casele tradiționale țărănești unde locuiesc maicile și care se înșiră pe ulițe înguste.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 15,7 km Mănăstirea Neamț

distanță 15,7 km
Mănăstirea Neamț

Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamț, satul Mănăstirea Neamțjudețul Neamț. Este cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din Moldova, fiind declarat monument istoric (cod LMI NT-II-a-A-10629).

Mănăstirea este atestată documentar din 1407, însă rădăcinile în timp ale activității monahale se întind până în veacul al XII-lea. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a construit aici prima biserică din piatră, astăzi dispărută. Pe amplasamentul mănăstirii existase însă o bisericuță și mai veche, din lemn, numită Biserica Albă, construită de monahi cu un secol înainte. Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea și are hramul Înălțarea Domnului.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 18,5 km Mănăstirea Secu

distanță 18,5 km
Mănăstirea Secu

Mănăstirea Secu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Pipirigjudețul Neamț.

Mănăstirea Secu a fost construită în anul 1602 cu sprijinul lui Ioan Mogîldea (vornic) și lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii numită „Schitul lui Zosim”, fondat la 1564. În prezent este monument istoric cu codul NT-II-a-A-10735.

Manastirea Secu este o asezare monahala care dainuie de peste 500 de ani si este una dintre cele mai vechi manastiri din Neamt. Primul schit a fost ridicat in anul 1530, iar Domnitorul Petru Rares (1527-1546) a cladit biserica Schitului Zosima pe locul actualei biserici a cimitirului manastirii. Constructiile care se afla astazi in cadrul complexului manastiresc de la Secu au fost construite, incepand cu anul 1602, de catre vornicul Nestor Ureche. Pelerinii pot vizita muzeul manastirii numit Colectia de obiecte bisericesti de la Manastirea Secu.

In interiorul complexului monahal de la Secu se afla si doua paraclise: paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” si paraclisul “Sf Nicolae”, ce pot fi vizitate de pelerini. In Paraclisul “Adormirii Maicii Domnului” se gasesc si raclele cu osemintele a doi duhovnici renumiti Ieroschimonahul Vichentie Malau si Ieroschimonahul Antim Gaina

Cea mai de pret icoana a Manastirii Secu  este Icoana Maicii Domnului din biserica mare, icoana care a fost oferita in anul 1647 de catre domnitorul Vasile Lupu ca semn de pretuire deosebita fata de Mitropolitul Varlaam. Icoana a fost adusa din Insula Cipru si este cunoscuta sub denumirea de Icoana Cipriota de la Manastirea Secu.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 22,8 km Mănăstirea Sihăstria

distanță 22,8 km
Mănăstirea Sihăstria

Mănăstirea Sihăstria este o mănăstire ortodoxă de călugări, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, situată în partea de nord a județului Neamț, la 22 km de orașul Târgu Neamț, pe șoseaua ce duce spre Pipirig-Vatra Dornei.

Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici de-ai săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii și de aceea, în 1734, episcopul Ghedeon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi. Edificiul este construit în stil clasic moldovenesc.

Istoria zbuciumată a acestor locuri a influențat și dezvoltarea mănăstirii, care a avut mult de suferit în decursul vremurilor. După distrugerile din anul 1821, când a fost incendiată de turci, a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi. Mănăstirea a atras vizitatori din toată România ce veneau la părintele arhimandrit Cleopa, care a fost unul dintre cei mai apreciați preoți la acea vreme. El a murit în anul 1998, în urma să rămânând 16 volume de învățături într-o colecție intitulată Ne vorbește părintele Cleopa. La mănăstirea Sihăstria se vizitează cimitirul mănăstirii, și schitul Sfântul Cleopa. Vizitatorii pot rămâne peste noapte în sala de dormit, iar masa o pot servi din sala meselor. Cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotniței.

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 20,6/28,5 km Mănăstirea Sihla

distanță 20,6/28,5 km
Mănăstirea Sihla

Mănăstirea Sihla (sau Schitul Sihla) este o mănăstire ortodoxă din sec. XVIII-XIX, care se află la 1000 m altitudine într-o zonă stâncoasă a Obcinei Sihlei din Munții Stânișoarei, pe drumul forestier care leagă satul Agapia de mănăstirile Sihăstria si Secu. În apropierea Mănăstirei se află peștera în care, în secolul al XVII-lea, a trăit Cuvioasa Teodora, fiica lui Joldea Armașu de la Cetatea Neamțului, cea care va fi cunoscută în lumea ortodoxă drept Sfânta Teodora de la Sihla.

Ansamblul este alcătuit din biserica de lemn „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” (cod LMI NT-II-a-B-10584.01) și biserica de lemn „Schimbarea la Față” (cod LMI NT-II-a-B-10584.02)

Vezi traseu
This image for Image Layouts addon

distanță 22,8 km Mănăstirea Horaița

distanță 22,8 km
Mănăstirea Horaița

La 6 Km de şoseaua Crăcăoanilor, ce leagă oraşele Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ, la capătul pitoreştii văi a pârâului cu acelaşi nume (Horaiţa), într-o poiană înclinată, înconjurată de subcarpaţii Munţilor Stânişoarei, la 660 m altitudine, se găseşte mănăstirea Horaiţa. Ea a luat fiinţă în prima jumătate a sec. XIX. Între anii 1822 - 1824, cuviosul părinte Irinarh Roseti (1771-1859), călugăr cu metania din mănăstirea Neamţ, cu binecuvântarea şi aportul substanţial al Mitropolitului Veniamin Costachi (1803-1842) al Moldovei, în urma unei revelaţii dumnezeieşti, ridica prima biserică - din lemn - a mănăstirii cu hramul "Pogorârea Duhului Sfânt". Înfiinţarea şi consolidarea mănăstirii au fost sprijinite şi de domnitorii Ioan Sandu Sturza (1822-1828) şi Mihail Sturza (1834-1839) ai Moldovei. Primul i-a dat hrisovul la întemeiere, cel de-al doilea i-a legitimat existenţa integrând-o între lăcaşurile bugetare ale ţării.

Vezi traseu
https://pizzeriaveneziatarguneamt.ro

restaurant italian

Pizzeria Venezia

Pizzeria Venezia este situată în Tîrgu-Neamț și își întâmpină oaspeții cu un meniu variat, cu voie bună și cu o ambianță de neuitat! Dacă nu ne credeți,veniți să vă convingeți!

Vizitează Pizzeria Venezia
https://www.facebook.com/pages/category/Pizza-Place/Pizza-Club-Tg-Neamt-187026858001757/

pizzerie

Pizza Club

Alături de renumita noastră pizza la kilogram, puteți savura o cafea sau un cappucino de calitate italiană, kimbo napoli sau un fresh natural din citrice proaspăt stoarse plin de vitamine.

Vizitează Pizza Club
© 2019 - 2021 casutadepovestetarguneamt.ro . Toate drepturile sunt rezervate. Designed by Adrian Roșu.